Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Szarlotka w cieście czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka w cieście czekoladowym - bardzo czekoladowa

Szarlotka w cieście czekoladowym

Składniki:

Szarlotka w cieście czekoladowym

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szklaki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Oraz:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Szarlotka w cieście czekoladowym
Do mąki dodać kakao, cukier,proszek do pieczenia - wymieszać. Wkroić miękką margarynę, dodać żółtka - i wyrobić ciasto podzielić je na 2 części ( jedną większą, a drugą mniejszą) owinąć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wyjąc większą część ciasta i wylepić blachę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach 40 cm x 25 cm. Jabłka umyć, obrać, i pokroić ułożyć na wylepionym cieście posypać 2 łyżkami cukru. Na mleku ugotować budynie zalać gorący jabłka , wyrównać powierzchnie. Na końcu zetrzeć mniejsza część ciasta na tarce o grubych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut.