PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Ciasto czekoladowo - orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, dekoracyjne ciasto na każdą okazję.

Ciasto czekoladowo - orzechowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo - orzechowe

 

  • Ciasto:
  • 100 g zmielonych, prażonych orzechów laskowych
  • 5 jajek
  • 100 g (5 łyżek) cukru
  • 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 100 g bułki tartej
  • ½ płaskiej łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Do nasączenia:
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 10 łyżek rumu
  • 2 łyżki cukru
  • Krem:
  • 1 Budyń waniliowy Dr. Oetkera
  • 300 ml mleka
  • 60 g (3 łyżki) cukru
  • 1 Krem Schoko o smaku czekoladowo-toffi Dr. Oetkera
  • 200 g miękkiego masła
  • ½ paczki małych, okrągłych biszkoptów
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 % tł.
  • 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • 100 g (5 łyżek) cukru pudru
  • Do dekoracji:
  • Wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - orzechowe
Sposób przygotowania: Orzechy uprażyć na patelni, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Orzechy wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać szybko mikserem na średnich obrotach. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy, wyrównać, piec na drugim poziomie piekarnika około 35 min. Piekarnik gazowy: temp. 170°C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 170°C (powinien być podgrzany) Sok pomarańczowy wymieszać z rumem i cukrem. Z ciasta zdjąć papier i jeszcze ciepłe nasączyć 1/3 soku. Budyń ugotować w 300 ml mleka z 3 łyżkami cukru, przełożyć do salaterki, przykryć folią spożywczą, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać małymi porcjami zimny budyń i krem Schoko, dobrze zmiksować. Krem nałożyć na wystudzone ciasto, równomiernie rozsmarować. Biszkopty nasączyć pozostałym sokiem i ułożyć na kremie. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Krem nałożyć na biszkopty i równo rozsmarować. Powierzchnię ciasta udekorować wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na 12 godzin. Rada Kuchni Dr. Oetkera: Orzechy można prażyć również w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. W tym celu orzechy rozsypujemy na blasze i prażymy 8 – 10 min. Orzechy mieszamy