Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo-pomarańczowy
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Przygotować 2 miski. W jednej umieścić wszystkie mokre składniki, a w drugiej wszystkie suche. Zawartość każdej miski wymieszać. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi. Wystarczy użyć tylko trzepaczki. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20cm. Piec w 180*C przez około 40min. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Ciasto wyrównać ścinając z niego "górkę", którą zmiksować w rozdrabniaczu. Z pomarańczy wykroić fileciki. Również wlać sok jaki będzie wyciekał w trakcie filetowania. Razem wszystkiego powinno być około 650ml. Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować blenderem. Wsypać cukier. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do pomarańczy. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą. Wylać pomarańcze na grubość ok 4mm i odstawić do stężenia. Pozostałą masę odstawić w ciepłe miejsce, aby szybko nie zastygła. Ciasto czekoladowe przekroić na 3 równe części. Jogurt roztrzepać trzepaczką i połączyć razem z masą pomarańczową. Z tortownicy wyjąć galaretkę pomarańczową, z której wykroić serduszka. Przekładać placek czekoladowy tężącą masą w tortownicy. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa masy pomarańczowej. Odstawić do stężenia. Rozdrobnione ciasto czekoladowe połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Jeżeli ciasto się nie zlepi można dodać więcej czekolady lub masła. Rozwałkować na grubość około 4mm i wyciąć serduszka takiej samej wielkości co z galaretki pomarańczowej. Przekładać naprzemiennie czekoladowe i pomarańczowe serca na wierzchu tortu. Z pozostałego ciasta uformować kuleczki. Smacznego!
misia5
Beatris
Sarenka