Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Tort czekoladowo-pomarańczowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Mocno czekoladowe ciasto przełożone kremem na bazie pomarańczy i jogurtu naturalnego. Całość tworzy smaczny, niezbyt słodki tort.

Tort czekoladowo-pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowo-pomarańczowy

 

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • MASA POMARAŃCZOWA:
  • 6-8szt pomarańczy (650ml)
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru
  • DODATKOWO:
  • 50g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-pomarańczowy
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w pokojowej temperaturze. Przygotować 2 miski. W jednej umieścić wszystkie mokre składniki, a w drugiej wszystkie suche. Zawartość każdej miski wymieszać. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi. Wystarczy użyć tylko trzepaczki. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20cm. Piec w 180*C przez około 40min. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Ciasto wyrównać ścinając z niego "górkę", którą zmiksować w rozdrabniaczu. Z pomarańczy wykroić fileciki. Również wlać sok jaki będzie wyciekał w trakcie filetowania. Razem wszystkiego powinno być około 650ml. Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować blenderem. Wsypać cukier. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do pomarańczy. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą. Wylać pomarańcze na grubość ok 4mm i odstawić do stężenia. Pozostałą masę odstawić w ciepłe miejsce, aby szybko nie zastygła. Ciasto czekoladowe przekroić na 3 równe części. Jogurt roztrzepać trzepaczką i połączyć razem z masą pomarańczową. Z tortownicy wyjąć galaretkę pomarańczową, z której wykroić serduszka. Przekładać placek czekoladowy tężącą masą w tortownicy. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa masy pomarańczowej. Odstawić do stężenia. Rozdrobnione ciasto czekoladowe połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Jeżeli ciasto się nie zlepi można dodać więcej czekolady lub masła. Rozwałkować na grubość około 4mm i wyciąć serduszka takiej samej wielkości co z galaretki pomarańczowej. Przekładać naprzemiennie czekoladowe i pomarańczowe serca na wierzchu tortu. Z pozostałego ciasta uformować kuleczki. Smacznego!
Tort czekoladowo-pomarańczowy
Wymieszane suche składniki połączyć z roztrzepanymi mokrymi składnikami ciasta.
Tort czekoladowo-pomarańczowy
Z pomarańczy wykroić filety.Zmiksować razem z sokiem i skórką z pomarańczy.
Tort czekoladowo-pomarańczowy
Na dno tortownicy wylać część masy pomarańczowej.
Tort czekoladowo-pomarańczowy
Ciasto czekoladowe podzielić na 3 równe części.