maXXXior

maXXXior

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Ciasto Dłubaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Może nie jest to królewski deser ale jak na czas przygotowania to smakuje światnie :)

Ciasto Dłubaniec

Składniki:

Ciasto Dłubaniec

 

  • Biszkopt:

 

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemiaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody

 

  • Masa:

 

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kostkka masła lub margaryny (może być też margaryna ale mnie osobiście bardziej smakuje z masłem :)
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto Dłubaniec
Biszkopt:Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec ok. 40 minut w 150 ºC.Masa:Jaja ubić na parze z cukrem pudrem - ostudzić. Rozetrzeć masło z kakao i dodać do ostudzonej masy. Biszopt wydłubać w środku tak aby pozostała pewna warstwa na dnie oraz około 2 cm na obrzeżach. "Wydłubiny" wymieszać dokładnie z masą kakaową a po wymieszaniu wypełnić wydłubane miejsce. Udekorować dowolnie owocami oraz zalać tężejącą galaretką o ulubionym smaku (mój ulubiony to o smaku czarnej porzeczki:). Boki można polać polewą czekoladową.

Tagi:

biszkopt