Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Deser z chałki drożdżowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre, szybkie i proste w przygotowaniu, chałka drożdżowa, przełożona dżemem i serkiem mascarpone do kawusi.

Deser z chałki drożdżowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Deser z chałki drożdżowej

Na deser

  • chałka drożdżowa - 1 szt
  • dżem brzoskwiniowy - 1 słoik
  • serek mascarpone - 250g
  • śmietana kremówka - 80 ml
  • cukier puder - 1 łyżka

Dodatkowo

  • polewa czekoladowa - 1 opak
  • migdały płatki

Sposób przygotowania:

Deser z chałki drożdżowej
Z chałki odciąć brzegi i boki ze skórki, pokroić na kanapki.

Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno, do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka mascarpone, dokładnie zmiksować.

Smarować kanapki drożdżowe na przemian serkiem i dżemem brzoskwiniowym, dobrze zlepiać.

Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.

Kroić ciasto po skosie.

Smacznego!
Ciasto drożdżowe
Chałka drożdżowa przełożona dżemem i serkiem