ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 392]

Ciasto drożdżowe a`la chałka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe wyszło bardzo delikatne, miekkie, puszyste, przypomina konsystencją chałkę i smakuje wybornie.

Ciasto drożdżowe a`la chałka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto drożdżowe a`la chałka

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko letnie 1 szklanka,
  • cukier 1 szklanka,
  • mąka tortowa 60 dag,
  • jajka 3 sztuki,
  • sól 1 szczypta,
  • masło stopione 5 dag,
  • aromat rumowy 2 krople,
  • masa kajmakowa 1/2 puszki,
  • śliwki 10 sztuk

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe a`la chałka

ETAP 1:

Ciasto drożdżowe a`la chałka
Ciasto do wyrośnięcia zostawić w ciepłym miejscu, u mnie koło kaloryfera.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.

Wsypać przesianą mąkę z solą, dodać jajka, resztę cukru, mleka, aromat rumowy i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać stopione masło i wyrabiać z 10 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Ciasto drożdżowe a`la chałka
Masa kajmakowa kupna doskonale sie nadaje do takich ciast.

Ciasto wyrośnięte parę razy ręką wyrobić, podzielić na dwie części, na desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, posmarować masą kajmakową i ciasno zawinąć w roladę.

ETAP 3:

Ciasto drożdżowe a`la chałka
Śliwki powinny być dobrze dojrzałe i nie twarde.

Drugą część również na desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, rozłożyć połówki śliwek i ciasno zawinąć w roladę.

ETAP 4:

Ciasto drożdżowe a`la chałka

Ciasta włożyć do foremek keksowych silikonowych, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku, zostawić na 15 minut.

ETAP 5:

Ciasto drożdżowe a`la chałka

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia w formach.