agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasto drożdżowe- kokosowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto drożdżowe- kokosowe pyszne, delikatne, tanie i szybkie

Ciasto drożdżowe- kokosowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe- kokosowe

 

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • margaryna 1 kostka
  • jajka 4 szt
  • olej 1 łyżka
  • budyń śmietankowy 2 opak
  • mleko 3 szklanki
  • wiórki kokosowe 1 opak

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe- kokosowe
Przygotować niezbędne składniki potrzebne do wykonania ciasta. Do dużej miski wsypać mąkę pszenną zrobić w niej wgłębienie, dodać cukier i drożdże, dodać podgrzane mleko. Odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Na koniec dodać stopniowo roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć ciasto ściereczką aby podwoiło swoją objętość. Budynie ugotować, odłożyć wiórki, połowę cukru i margaryny i 2 jaja, pozostałe składniki połączyć. Ciasto wyłożyć na blachę, przykryć ostudzonym budyniem. Rozpuścić pozostałą margarynę, dodać cukier i 2 jajka. Cały czas mieszając dodać całą paczkę wiórek, wyłożyć na ciasto. Piec w gorącym piecu przez ok. 40 min.
Ciasto drożdżowe- kokosowe
Ciasto drożdżowe- kokosowe
Ciasto drożdżowe- kokosowe