Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe pełnoziarniste ze śliwkamiCiasto
Lekko ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, roztopione masło, sól i wlewamy zaczyn.
Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
Śliwki
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przenosimy na blaszkę. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy na cieście.
Wstawiamy do wyłączonego, ale lekko ciepłego piekarnika, aż wyrośnie.
Pieczenie
Po wyrośnięciu ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.
Cukier puder
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, ciasto równomiernie posypujemy cukrem pudrem.