WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Ciasto drożdżowe pełnoziarniste ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe z mąki pełnoziarnistej ze śliwkami, posypane cukrem pudrem. Idealny jesienny deser.

Ciasto drożdżowe pełnoziarniste ze śliwkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe pełnoziarniste ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe pełnoziarniste ze śliwkami

Ciasto

Ciasto drożdzowe pełnoziarniste ze śliwkami
Ciasto powinno podwoić swoją objętość przy wyrastaniu.

Lekko ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, roztopione masło, sól i wlewamy zaczyn.

Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.

Śliwki

Ciasto drożdzowe pełnoziarniste ze śliwkami
Ciasto powinno wyrastać drugi raz ok 20 minut.

Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przenosimy na blaszkę. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy na cieście.

Wstawiamy do wyłączonego, ale lekko ciepłego piekarnika, aż wyrośnie.

Pieczenie

Ciasto drożdzowe pełnoziarniste ze śliwkami
Ciasto powinno dość mocno się przyrumienić.

Po wyrośnięciu ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.

Cukier puder

Ciasto drożdzowe pełnoziarniste ze śliwkami
Ciasto najlepiej posypać pudrem, gdy przestygnie.

Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, ciasto równomiernie posypujemy cukrem pudrem.