Sposób przygotowania:
Szarlotka za biszkopcie z bitą śmietaną
Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy je na puszystą pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce cukru pudru oraz żółtka i oliwę. Dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie ciasto łyżką. Przelewamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wstawiamy blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Jabłka przekładamy do garnuszka, dolewamy sok jabłkowy i zagotowujemy. Do gorącej masy owocowej dosypujemy żelatynę oraz galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy masa jabłkowa przestygnie wykładamy ją na upieczony i ostudzony biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Zimną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę i wykładamy na górę ciasta, wyrównujemy.
Jabłka przekładamy do garnuszka, dolewamy sok jabłkowy i zagotowujemy. Do gorącej masy owocowej dosypujemy żelatynę oraz galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy masa jabłkowa przestygnie wykładamy ją na upieczony i ostudzony biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Zimną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę i wykładamy na górę ciasta, wyrównujemy.