slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Szarlotka za biszkopcie z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną szarlotkę z prażonymi jabłkami oraz brzoskwiniami ze słoika. Szarlotkę zrobiłam na delikatnym biszkopcie na mące orkiszowej tortowej.

Szarlotka za biszkopcie z bitą śmietaną

Składniki:

Szarlotka za biszkopcie z bitą śmietaną

 

  • biszkopt: 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mąki orkiszowej tortowej
  • oraz:1 słoik (720 ml) prażonych jabłek z brzoskwiniami
  • 1/2 szkl soku jabłkowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szkl śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • blaszka: 23x23 cm

Sposób przygotowania:

Szarlotka za biszkopcie z bitą śmietaną
Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy je na puszystą pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce cukru pudru oraz żółtka i oliwę. Dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie ciasto łyżką. Przelewamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wstawiamy blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt wyjmujemy z blaszki i studzimy.

Jabłka przekładamy do garnuszka, dolewamy sok jabłkowy i zagotowujemy. Do gorącej masy owocowej dosypujemy żelatynę oraz galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy masa jabłkowa przestygnie wykładamy ją na upieczony i ostudzony biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Zimną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę i wykładamy na górę ciasta, wyrównujemy.