WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Jabłecznik zaparzany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłecznik zaparzany czyli pyszne, bardzo wilgotne ucierane ciasto z jabłkami. Taka szybka szarlotka. Ciasto jest idealne do kawy czy herbaty.

Jabłecznik zaparzany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik zaparzany

 

  • 1,5kg jabłek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 5 jaj
  • 1szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 250g masła
  • 2szkl. mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast

Sposób przygotowania:

Jabłecznik zaparzany

ETAP 1:

Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny żeby nie ciemniały.

Masło roztopić. Jajka utrzeć c cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Wymieszać ze szklanką mąki. Następnie cienkim strumieniem wlewać gorące masło. Po maśle wsypać drugą szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Blachę 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1/3 ciasta i ułożyć pokrojone jabłka. Wyłożyć resztę ciasta. Piec około godziny w 170 stopniach. Wystudzić.

Posypać cukrem pudrem lub polukrować. U mnie lukier cytrynowy z ok. 0,5 szklanki cukru pudru i soku z cytryny.

Jabłecznik zaparzany
Jabłecznik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Jabłecznik zaparzany
reszta ciasta wyłożona na kawałki jabłek.
Jabłecznik zaparzany
Kawałki jabłek ułożone na pierwszej warstwie ciasta
Jabłecznik zaparzany
Ciasto po zmiksowaniu wszystkich skłądników