Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkamiETAP 1:
 
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
ETAP 2:
 
Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę.
ETAP 3:
 
Do miski wsypujemy mąkę, po czym dodajemy resztę mleka, masę żółtkową i wyrośnięte drożdże. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy.
ETAP 4:
 
Następnie wlewamy roztopioną, przestudzoną margarynę i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy ciasto.
ETAP 5:
 
Ciasto posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
ETAP 6:
 
Po tym czasie ciasto wykładamy i rozciągamy na natłuszczoną i posypaną mąką blachę.
ETAP 7:
 
Na cieście układamy śliwki.
ETAP 8:
 
Z mąki, margaryny i cukru przygotowujemy kruszonkę.
ETAP 9:
 
Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni. Zimne ciasto lukrujemy.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
