Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Kajmakowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie byłam bym sobą, gdybym nieco nie odmieniła tego słynnego tiramisu. Dodanie masy kajmakowej znaczącą zmieniło smak tego słynnego smakołyku. Poprzez dodanie kajmaku tiramisu nabrało nieco karmelowego smaku i zapachu.

Kajmakowe tiramisu

Składniki:

Kajmakowe tiramisu

na ciasto

  • 400 g biszkoptów kakaowych
  • 200 g masy kajmakowej
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 100 ml wody
  • 30 g kawy rozpuszczalnej
  • 30 ml likieru amaretto
  • 30 g kakao
  • 20 g śmietanfixu

Sposób przygotowania:

Kajmakowe tiramisu
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuje. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Masę kajmakową lekko podgrzewam. Studzę. Dodaję do masy. Miksuję. W ciepłej wodzie rozpuszczam kawę. Odstawiam do wystudzenia. Dodaję likier amaretto. Mieszam. Na dnie szklanej formy układam pierwszą warstwę biszkoptów, które maczałam w kawie. Na biszkoptach układam 1/3 masy.

Na masie układam kolejną warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Ponownie układam 1/3 masy. Na masie układam ostatnią warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Układam ostatnią warstwę kremu. Posypuję kakałem. Chłodzę w lodówce przez co najmniej sześć godzin.