Anko28

Anko28

Szef Kuchni
[Przepisów: 45]

Ciasto drożdżowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Każdy z nas zapewne pamięta z dzieciństwa prawdziwy smak ciasta drożdżowego. Taki, który piekła babcia.. oto mój przepis.

Ciasto drożdżowe z budyniem

Składniki:

Ciasto drożdżowe z budyniem

 

  • mąki, 2 całe jajka, 2 żółtka, 10 dag cukru, 7 dag drożdży, 1 margaryna, 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z budyniem
Jajka z miksować z cukrem i wlać do mąki przesianej wraz z wyrośniętymi drożdżami (ciepłe mleko+drożdże+troszkę mąki i cukru). Wyrobić około 10-15 min. Na koniec dać rozpuszczoną margarynę i dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozłożyć na blasze. 2 Budynie śmietankowe ugotować jak na opakowaniu. Dodać skórkę pomarańczową. Gorące wylać na ciasto i upiec. Porcje można kilkakrotnie powiększyć.