Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne drożdżowe ciasto z malinami budyniem. Ciasto jest wilgotne i pyszne. Idealne z kubkiem mleka czy kawy. Polecam.

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami

Ciasto:

Budyń:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami

Drożdże:

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami
Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i śmietaną 18 %.

Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy cukier waniliowy i śmietanę, następnie dokładnie rozcieramy.

Wykonanie ciasta:

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami
Z podanych składników wykonujemy ciasto drożdżowe.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy wcześniej roztarte drożdże oraz jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Tak wykonane ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Budyń, maliny i do pieczenia:

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami
Tak wykonane ciasto dajemy do blaszki, dajemy budyń i maliny.

Budyń rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy równomiernie na ciasto. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wykładamy na budyń.

Pieczenie i podanie:

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami
Ciasto pieczemy, studzimy, kroimy i podajemy.

Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Upieczone ciasto studzimy i kroimy. Podajemy, a ja smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.