Sposób przygotowania:
Drożdżowy zawijaniec z budyniemETAP 1:
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dolać ciepłe mleko i odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z pozostałym cukrem i szczyptą soli, dodać zaczyn drożdżowy, jajka i ciepłe mleko. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Budyń wymieszać w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować i na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy, mieszając zagotować i wystudzić.
Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na niej ciasto w prostokąt.
ETAP 2:
Posmarować zimnym budyniem, posypać orzechami i na wierzchu ułożyć plasterki gruszek, zwinąć jak roladę.
ETAP 3:
Formę do keksa 30 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto po wierzchu posmarować jajkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
ETAP 4:
Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 35-40 minut po upieczeniu wystudzić i po wierzchu polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i kilku kropli wody, ozdobić cząstkami fig.
SylaUla