ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto drożdżowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonale smakujące ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z budyniem i śliwkami z kompotu. Takie ciasto można upiec na każdą okazję.

Ciasto drożdżowe z budyniem Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z budyniem

 

  • suche drożdże 7 gram 1 opakowanie,
  • mąka tortowa 50 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • palma 100 gram stopiona,
  • mleko 1,5 szklanki

 

  • mleko 850 ml,
  • cukier 3 łyżki,
  • masło 1 łyżka,
  • budyń malinowy 2 opakowania,
  • śliwki z kompotu 2 szklanki

 

  • kruszonka: mąka krupczatka 2 szklanki,
  • palma 12,5 dag miękka,
  • cukier 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z budyniem
Do misy robota wsypać cukier, mąkę przesianą, szczyptę soli, suche drożdże, cukier wanilinowy i wymieszać.

Do suchych składników wbić jajka, wlać stopioną palmę z mlekiem (do gorącego tłuszczu wlewam zimne mleko i można od razu dać do ciasta). Hakiem robota wyrabiać ciasto około 8 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Mleko 850 ml-połowę mleka zagotować z masłem, cukrem. Budynie wymieszać w reszcie mleka i wlać do gotującego się mleka. Mieszać do zagęszczenia budyniu. Wystudzić na lekko letni.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, wygładzić wierzch ciasta.

Na ciasto dodać łyżką porcje budyniu, dodać osączone śliwki z kompotu.

Z podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka. W formie ciasto dobrze wystudzić. Najlepiej upiec wieczorem na następny dzień.
Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach
Suche drożdże są dobrą alternatywą dla drożdży świeżych.
Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach
Do gorącego tłuszczu wlać zimne mleko i jest gotowe.
Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach
Ciasto powinno mieć nie za mocno gęstą konsystencję.
Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach
Mleka do budyniu dać mniej, aby budyń był mocniej stężały.
Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach
Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach
Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach
Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach
Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach
Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach