Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z budyniem
Do misy robota wsypać cukier, mąkę przesianą, szczyptę soli, suche drożdże, cukier wanilinowy i wymieszać.
Do suchych składników wbić jajka, wlać stopioną palmę z mlekiem (do gorącego tłuszczu wlewam zimne mleko i można od razu dać do ciasta). Hakiem robota wyrabiać ciasto około 8 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Mleko 850 ml-połowę mleka zagotować z masłem, cukrem. Budynie wymieszać w reszcie mleka i wlać do gotującego się mleka. Mieszać do zagęszczenia budyniu. Wystudzić na lekko letni.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, wygładzić wierzch ciasta.
Na ciasto dodać łyżką porcje budyniu, dodać osączone śliwki z kompotu.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka. W formie ciasto dobrze wystudzić. Najlepiej upiec wieczorem na następny dzień.
Do suchych składników wbić jajka, wlać stopioną palmę z mlekiem (do gorącego tłuszczu wlewam zimne mleko i można od razu dać do ciasta). Hakiem robota wyrabiać ciasto około 8 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Mleko 850 ml-połowę mleka zagotować z masłem, cukrem. Budynie wymieszać w reszcie mleka i wlać do gotującego się mleka. Mieszać do zagęszczenia budyniu. Wystudzić na lekko letni.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, wygładzić wierzch ciasta.
Na ciasto dodać łyżką porcje budyniu, dodać osączone śliwki z kompotu.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka. W formie ciasto dobrze wystudzić. Najlepiej upiec wieczorem na następny dzień.