Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ciasto drożdżowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto zawsze na czasie, w lecie i jesienią ze świeżymi owocami, a zimą z mrożonymi, np jagodami czy truskawkami.

Ciasto drożdżowe z jagodami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto

Nadzienie

  • 60 dag jagód
  • 3 łyzki cukru

Kruszonka

  • 3/4 szklanki mąki
  • 70 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jagodami

Przygotowanie ciasta

Ciasto drożdżowe z jagodami
Ciasto pozostawione na godzinę podwoiło swoją objętość

Drożdże pokruszyć i rozpuścić w 1/3 szklanki wody, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Masło roztopić, mleko podgrzać.

Żółtka utrzeć z cukrem. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Rozłożenie ciasta

Ciasto drożdżowe z jagodami
Ciasto w formie powinno trochę jeszcze podrosnąć

Wyłożyć na formę wyrośnięte ciasto, lekko rozciągnąć i wyrównać.

Nadzienie

Ciasto drożdżowe z jagodami
Rozmrożone jagody rozłożone na cieście.

Jagody wymieszać z cukrem i rozłożyć na cieście.

Kruszonka

Ciasto drożdżowe z jagodami
Ciasto przygotowane do włożenia do piekarnika.

Masło posiekać, zagnieść kruszonkę, uformować kulę i schłodzić w lodówce. Następnie rozkruszć na owoce,

Pieczenie

Ciasto drożdżowe z jagodami
Upieczone ciasto

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut