Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jagodamiPrzygotowanie ciasta
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w 1/3 szklanki wody, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Masło roztopić, mleko podgrzać.
Żółtka utrzeć z cukrem. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozłożenie ciasta
Wyłożyć na formę wyrośnięte ciasto, lekko rozciągnąć i wyrównać.
Nadzienie
Jagody wymieszać z cukrem i rozłożyć na cieście.
Kruszonka
Masło posiekać, zagnieść kruszonkę, uformować kulę i schłodzić w lodówce. Następnie rozkruszć na owoce,
Pieczenie
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut