Sposób przygotowania:
Babeczki z wiśniami i bezą włoską
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka
i odstawiamy na godzinę do lodówki
Ciasto wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka.
Blaszkę do muffinek smarujemy masłem lub olejem, i posypujemy bułką tartą.
Kółka z ciasta układamy w otworach, dociskamy szklanką.
Ewentualnie poprawiamy ręcznie.
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Wiśnie i cukier wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, tak by zakryła dno.
Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie wody.
Gotujące wiśnie zagęszczamy skrobią - powstanie gęsty kisiel.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Wodę gotujemy z cukrem. W tym samym czasie ubijamy białka.
Gdy woda z cukrem uzyska temperaturę 120 stopni, wlewamy powoli do ubitych białek.
Całość ubijamy do momentu aż beza wystygnie.
Na kruche spody wykładamy frużelinę,
następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę. Opalamy.
i odstawiamy na godzinę do lodówki
Ciasto wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka.
Blaszkę do muffinek smarujemy masłem lub olejem, i posypujemy bułką tartą.
Kółka z ciasta układamy w otworach, dociskamy szklanką.
Ewentualnie poprawiamy ręcznie.
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Wiśnie i cukier wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, tak by zakryła dno.
Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie wody.
Gotujące wiśnie zagęszczamy skrobią - powstanie gęsty kisiel.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Wodę gotujemy z cukrem. W tym samym czasie ubijamy białka.
Gdy woda z cukrem uzyska temperaturę 120 stopni, wlewamy powoli do ubitych białek.
Całość ubijamy do momentu aż beza wystygnie.
Na kruche spody wykładamy frużelinę,
następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę. Opalamy.
ciasteczka
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki