MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Babeczki z wiśniami i bezą włoską

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche babeczki z frużeliną wiśniową, i bezą włoską - kwaśne wiśnie, słodka beza w smaku przypominająca ciepłe lody - polecam :)

Babeczki z wiśniami i bezą włoską

Składniki:

Babeczki z wiśniami i bezą włoską

 

 

  • 1 szklanka wiśni mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • woda

 

  • 2 białka
  • 30 ml wody
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:

Babeczki z wiśniami i bezą włoską
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka

i odstawiamy na godzinę do lodówki

Ciasto wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka.

Blaszkę do muffinek smarujemy masłem lub olejem, i posypujemy bułką tartą.

Kółka z ciasta układamy w otworach, dociskamy szklanką.

Ewentualnie poprawiamy ręcznie.

Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.

Wiśnie i cukier wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, tak by zakryła dno.

Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie wody. 

Gotujące wiśnie zagęszczamy skrobią - powstanie gęsty kisiel.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Wodę gotujemy z cukrem. W tym samym czasie ubijamy białka.

Gdy woda z cukrem uzyska temperaturę 120 stopni, wlewamy powoli do ubitych białek. 

Całość ubijamy do momentu aż beza wystygnie.

Na kruche spody wykładamy frużelinę, 

następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę. Opalamy.