justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Ciasto drożdżowe z kruszonką i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo łatwy w przygotowaniu i smaczny deser. Idealnie pasuje do kawy. Ciasto wychodzi bardzo miękkie.

Ciasto drożdżowe z kruszonką i malinami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z kruszonką i malinami

Ciasto

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z kruszonką i malinami
Lekko ciepłe mleko, drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do reszty mąki, soli, cukru i margaryny wlać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto ręką lub malakserem. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.

Obłożyć ciasto malinami.

Z mąki, cukru i margaryny zrobić kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta.

Piec ciasto około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.