Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jagodami i rabarbaremCiasto
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru. Odstawiamy na ok 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, żółtka i roztopione, wystudzone masło. Wlewamy zaczyn i bardzo dokładnie wyrabiamy.
Przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto
Wyrośnięte ciasto przekładamy do dużej blachy i wyrównujemy natłuszczonymi dłońmi. Na wierzch wsypujemy jagody i obrane, cienko pokrojone łodygi rabarbaru.
Kruszonka
Do miski wsypujemy mąkę z cukrem, dodajemy masło i najpierw siekamy, następnie rozkruszmy dłońmi, robiąc kruszonkę.
Pieczenie
Kruszonkę wsypujemy na owoce i całe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok godzinę, aż się zarumieni i będzie odstawać od boków.