Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ciasto drożdżowe z jabłkami pachnącymi cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pachnące cynamonem ciasto drożdżowe z jabłkami, rodzynkami i migdałami to idealna propozycja na jesienny deser po ciężkim dniu.

Ciasto drożdżowe z jabłkami pachnącymi cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jabłkami pachnącymi cynamonem

 

  • 1/3 kostki drożdży
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • Farsz:
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Kruszonka
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jabłkami pachnącymi cynamonem
Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy rozmącone jajka, wlewamy olej, wsypujemy cukier, zalewamy go mlekiem i wszystko zasypujemy przesianą mąką, NIE MIESZAMY ! Ciasto odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach przekładamy do miseczki. Rodzynki zalewamy w szklance gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, odcedzamy przekładamy do miseczki z jabłkami. Do rodzynek dodajemy posiekane płatki migdałowe, wsypujemy cukier i cynamon – mieszamy.

Aby przygotować kruszonkę mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier i masło i placami rozcieramy wszystkie składniki aż stworzą delikatną kruszonkę o konsystencji bułki tartej.

Kiedy ciasto zacznie pracować mieszamy je dokładnie drewnianą łyżką, aż połączą się dokładnie wszystkie składniki a ciasto stanie się jednolite. Tak przygotowane ciasto przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście układamy masę jabłkową, którą posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-60 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.

Smacznego.
Ciasto drożdżowe z jabłkami pachnącymi cynamonem
Przygotowane do wyrośnięcia ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe z jabłkami pachnącymi cynamonem
Jabłka, rodzynki, cukier, migdały i cynamon - farsz do ciasta
Ciasto drożdżowe z jabłkami pachnącymi cynamonem
Wyrobione ciasto przekładamy na tortownicę
Ciasto drożdżowe z jabłkami pachnącymi cynamonem
Ciasto z farszem jabłecznym i kruszonką gotowe do pieczenia