Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jabłkami pachnącymi cynamonem
Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy rozmącone jajka, wlewamy olej, wsypujemy cukier, zalewamy go mlekiem i wszystko zasypujemy przesianą mąką, NIE MIESZAMY ! Ciasto odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach przekładamy do miseczki. Rodzynki zalewamy w szklance gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, odcedzamy przekładamy do miseczki z jabłkami. Do rodzynek dodajemy posiekane płatki migdałowe, wsypujemy cukier i cynamon – mieszamy.
Aby przygotować kruszonkę mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier i masło i placami rozcieramy wszystkie składniki aż stworzą delikatną kruszonkę o konsystencji bułki tartej.
Kiedy ciasto zacznie pracować mieszamy je dokładnie drewnianą łyżką, aż połączą się dokładnie wszystkie składniki a ciasto stanie się jednolite. Tak przygotowane ciasto przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście układamy masę jabłkową, którą posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-60 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.
Smacznego.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach przekładamy do miseczki. Rodzynki zalewamy w szklance gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, odcedzamy przekładamy do miseczki z jabłkami. Do rodzynek dodajemy posiekane płatki migdałowe, wsypujemy cukier i cynamon – mieszamy.
Aby przygotować kruszonkę mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier i masło i placami rozcieramy wszystkie składniki aż stworzą delikatną kruszonkę o konsystencji bułki tartej.
Kiedy ciasto zacznie pracować mieszamy je dokładnie drewnianą łyżką, aż połączą się dokładnie wszystkie składniki a ciasto stanie się jednolite. Tak przygotowane ciasto przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście układamy masę jabłkową, którą posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-60 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.
Smacznego.
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2