Sposób przygotowania:
Placek pizzowy na Dzień Pizzy 9.02.2021
Do misy robota wsypać przesianą mąkę tortową, cukier, sól, oregano, tymianek, bazylię, suche drożdże, wlać olej rzepakowy i ciepłą wodę.
Hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto, potem nakryć talerzem misę i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pieczarki obrać, pokroić w talarki, posypać 1 łyżeczką soli i wymieszać, cebulę pokroić w talarki i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, papryki pokroić w krążki i posypać 1 łyżeczką soli = przed dodaniem na ciasto każde odcisnąć z puszczonego soku.
Sok pomidorowy wymieszać z oregano, czosnkiem suszonym, cukrem, solą, papryką ostrą.
Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić łyżką i rozwałkować na cienki placek, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia.
Na cieście rozsmarować trochę sosu, posypać pieczarkami, papryką, cebulą, piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut.
Po tym czasie na ciasto położyć plasterki mozzarelli i sera żółtego, na termoobiegu 160C piec jeszcze z 10 minut, po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku do odparowania, kroić lekko wystudzone ciasto, podać z resztą sosu.
Hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto, potem nakryć talerzem misę i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pieczarki obrać, pokroić w talarki, posypać 1 łyżeczką soli i wymieszać, cebulę pokroić w talarki i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, papryki pokroić w krążki i posypać 1 łyżeczką soli = przed dodaniem na ciasto każde odcisnąć z puszczonego soku.
Sok pomidorowy wymieszać z oregano, czosnkiem suszonym, cukrem, solą, papryką ostrą.
Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić łyżką i rozwałkować na cienki placek, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia.
Na cieście rozsmarować trochę sosu, posypać pieczarkami, papryką, cebulą, piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut.
Po tym czasie na ciasto położyć plasterki mozzarelli i sera żółtego, na termoobiegu 160C piec jeszcze z 10 minut, po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku do odparowania, kroić lekko wystudzone ciasto, podać z resztą sosu.