Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z rabarbarem wg GosiETAP 1:
Drożdże rozcieramy w małym garnuszku z trzema łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Mąkę wsypujemy do miski, po czym wlewamy olej, pozostałe mleko i wsypujemy resztę cukru.
Wbijamy jajka i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem dokładnie ugniatamy - wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite.
ETAP 3:
Ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę i rozciągamy równo.
ETAP 4:
Rabarbar płuczemy i kroimy na kawałki, układamy na cieście.
ETAP 5:
Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i zagniatamy.
ETAP 6:
Ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.