gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1311]

Ciasto drożdżowe z rabarbarem wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane ciasto drożdżowe z rabarbarem polecam do popołudniowej kawki. Jest smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem wg Gosi

Składniki:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem wg Gosi

Ciasto

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem wg Gosi

ETAP 1:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem wg Gosi
W małym garnuszku rozcieramy drożdże z mlekiem i cukrem.

Drożdże rozcieramy w małym garnuszku z trzema łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem wg Gosi

Mąkę wsypujemy do miski, po czym wlewamy olej, pozostałe mleko i wsypujemy resztę cukru.

Wbijamy jajka i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem dokładnie ugniatamy - wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite.

ETAP 3:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem wg Gosi
Ciasto drożdżowe wykładamy na natłuszczoną blachę.

Ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę i rozciągamy równo.

ETAP 4:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem wg Gosi
Na cieście układamy pokrojony na kawałki rabarbar.

Rabarbar płuczemy i kroimy na kawałki, układamy na cieście.

ETAP 5:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem wg Gosi
Przygotowujemy kruszonkę ze składników.

Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i zagniatamy.

ETAP 6:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem wg Gosi
Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Pieczemy.

Ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką.

Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.