bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Doskonałe ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruszonką, jest szybkie do przygotowania i nie wymaga dużo pracy.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

 

  • Ciasto drożdżowe:

 

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

  • 1 szklanka letniego mleka

 

 

 

 

  • 2 żółtka

 

  • Kruszonka:

 

 

  • 150 gram cukru

 

 

  • Aromat waniliowy

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Z drożdży,mleka i cukru robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy do formy (25x40 cm)wyłożonej papierem do pieczenia, nożem nacinamy ciasto w kilku miejscach. Rabarbar kroimy w słupki i układamy jeden koło drugiego na wyłożonym cieście.

Z podanych składników rzygotowujemy kruszonkę i posypujemy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe wykładamy na blachę i nacinamy nożem .
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar kroimy w słupkii układamy na cieście.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Na rabarbar wykładamy kruszonkę i wstawiamy do piekarnika .