Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Zaczynam od przygotowania rozczynu: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe jajka i żółtka miksuję z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość. Następnie miskę odstawiam do nagrzanego do 50°C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała. Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy wlewam do niego ciepłe mleko i mieszam. Nie przestając mieszać, dodaję ciepłą masę jajeczną i dokładnie wyrabiam ciasto. Miskę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Gdy masa podwoi swoją objętość dodaję na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i łyżce mąki. Dokładnie wyrabiam mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję formę, smaruję ją masłem i obsypuję mąką. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowuję i przekładam do wcześniej przygotowanej formy, nakrywam lnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia. Umyty rabarbar obieram z włókien, kroję na mniejsze kawałki, mieszam z cukrem i rozkładam na wyrośniętym cieście. Składniki kruszonki mieszam i zagniatam tak, aby powstały grudki. Gotową kruszonką posypuję rabarbar. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160°C i piekę około 35 minut do tzw. suchego patyczka.