Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ciasto drozdzowe z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

moje ulubione ciasto drożdżowe

Ciasto drozdzowe z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drozdzowe z rodzynkami

 

  • 0,5 kostki drożdzy
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie rodzynek
  • lukier
  • starkowana czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Ciasto drozdzowe z rodzynkami
Mleko lekko podgrzać. Przelać do miski i rozkruszyć drożdze. Wymieszać aż się rozpuszczą. Jajka wybić do oddzielnej miski i zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Przelać do mleka z z drożdzami. Następnie dodać mąkę oraz olej. Wymieszać. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną odcedzić. Ciasto przelać do natłuszczonej blachy. Obsypać rodzynkami. Piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polukrować i obsypać potarkowaną czekoladą.
Ciasto drozdzowe z rodzynkami
Wszystkie składniki masy połaczyc ze soba i wymieszać.
Ciasto drozdzowe z rodzynkami
Drozdze zalać ciepłą woda aby zmiekły i nie były twarde
Ciasto drozdzowe z rodzynkami
Gdy rodzynki zmieknąodcedzic i dodac do ciasta.
Ciasto drozdzowe z rodzynkami
Upiec ciasto w piekarniku a nastepnie polukrować.