lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Drożdżak z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżaka piekła moja babcia. Uwielbiałam to pyszne ciasto, a do niego kubek gorącego mleka. Teraz ja piekę dla mojej rodziny i znajomych.

Drożdżak z rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżak z rodzynkami

Składniki:

  • Składniki:

 

  • jaj 5 szt
  • drożdże 100g
  • cukier 1 szklanka
  • olej 3/4 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • mąka pszenna typ 500 5 szklanek
  • cukier waniliowy 16 g
  • rodzynki 150 g

 

  • Lukier cytrynowy:
  • sok z jednej cytryny
  • cukier puder 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Drożdżak z rodzynkami

Wykonanie:

Do miski wbijam jaja i rozkruszam nad nimi drożdże, zasypuje cukrem polewam olejem zalewam mlekiem zimnym na to posypuję mąkę. Przekrywam ścierką i zostawiam tak na trzy godziny.

Po upływie trzech godzin dodaje cukier waniliowy i rodzynki, mieszam i przekładam do blaszki prostokątnej obsypanej mąką. Piekę koło 40 minut sprawdzając patyczkiem czy się upiekło.

Po upieczeniu i wystudzeniu polewam lukrem cytrynowym jak zastygnie kroje i podaję.

Drożdzak z rodzynkami
Do miski wbijam jaja i rozkruszam nad nimi drożdże, zasypuje cukrem polewam olejem zalewam mlekiem zimnym na to posypuję mąkę. Przekrywam ścierką i zostawiam tak na trzy godziny.
Drożdzak z rodzynkami
Po upływie trzech godzin dodaje cukier waniliowy i rodzynki, mieszam i przekładam do blaszki prostokątnej obsypanej mąką.