Sposób przygotowania:
Buchta drożdżowa z rodzynkami
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajka oraz sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Wyrabiam ciasto. Dodaję rozpuszczone, przestudzone masło oraz rodzynki. Dokładnie wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
2. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki (wym. 11cmx35cm). Ciasto smaruję białkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni.
2. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki (wym. 11cmx35cm). Ciasto smaruję białkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni.