Sposób przygotowania:
Drożdżowe z truskawkamiETAP 1:
Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wymieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem kuchennym.
Następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 10 minut dość gęste ciasto, w połowie czasu wyrabiania wlać stopioną letnią palmę i aromat migdałowy, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
ETAP 2:
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form silikonowych (28 okrągła i keksówka 24x15), keksówka jest dla męża do pracy lub jedną dużą formę 34x24, zostawić do podrośnięcia.
ETAP 3:
Umyte truskawki pokroić na plastry, wymieszać z kisielem, cynamonem - nie będzie zakalca w cieście.
ETAP 4:
Truskawki rozłożyć na cieście delikatnie je przyciskając w ciasto.
ETAP 5:
Mikserem z podanych składników utrzeć drobną kruszonkę.
ETAP 6:
Kruszonkę rozsypać na truskawkach też delikatnie przyciskając ręką do truskawek.
ETAP 7:
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić.
SylaUla