ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Drożdżowe z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, aromatyczna drożdżówka z truskawkami i z bardzo chrupiącą waniliową kruszonką jest idealnym ciastem na deser do kawy, herbaty lub do zimnego mleka.

Drożdżowe z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe z truskawkami

 

  • drożdże świeże 7 dag,
  • mleko letnie 2 szklanki,
  • palma 100 gram,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • sól - szczypta,
  • aromat migdałowy 2 krople,
  • mąka tortowa 60-70 dag,
  • truskawki 1 kg,
  • kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
  • cynamon 1 łyżeczka

 

  • kruszonka waniliowa:
  • palma 150 gram,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mąka krupczatka 20-25 dag

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z truskawkami

ETAP 1:

Drożdżowe z truskawkami
Drożdżowe różne wyrabiam w robocie lub mikserem gdy ciasto jest rzadsze.

Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wymieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem kuchennym.

Następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 10 minut dość gęste ciasto, w połowie czasu wyrabiania wlać stopioną letnią palmę i aromat migdałowy, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

ETAP 2:

Drożdżowe z truskawkami
Silikonowych form nie trzeba smarować tłuszczem i obsypywać mąką.

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form silikonowych (28 okrągła i keksówka 24x15), keksówka jest dla męża do pracy lub jedną dużą formę 34x24, zostawić do podrośnięcia.

ETAP 3:

Drożdżowe z truskawkami
Zamiast kisielu użyc mąki ziemniaczanej lub budyń.

Umyte truskawki pokroić na plastry, wymieszać z kisielem, cynamonem - nie będzie zakalca w cieście.

ETAP 4:

Drożdżowe z truskawkami

Truskawki rozłożyć na cieście delikatnie je przyciskając w ciasto.

ETAP 5:

Drożdżowe z truskawkami

Mikserem z podanych składników utrzeć drobną kruszonkę.

ETAP 6:

Drożdżowe z truskawkami

Kruszonkę rozsypać na truskawkach też delikatnie przyciskając ręką do truskawek.

ETAP 7:

Drożdżowe z truskawkami

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 60 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić.