Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, przykryć ściereczką i rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę. 3 żółtka i jedno całe jajko utrzeć na puch( można zmiksować) z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i jajka z cukrem. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk należy dodać do niego rozpuszczone masło i wyrabiać. Blaszkę wyłożyć pergaminem, na blaszce wyłożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki podzielić na pół i wyjąć z nich pestki. Gdy ciasto wyrośnie ułożyć na nim śliwki. Z cukru pudru, mąki i masła przygotować kruszonkę. Posypać nią ciasto. Ciasto piec przez około 55- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.