Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie proste ciasto drożdżowe na co dzień.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

  • 1 kg mąka,
  • 2 łyżki cukier puder- na kruszonkę,
  • 2 łyżki mąka- na kruszonkę,
  • 4 sztuki jaja,
  • 10-15 sztuk śliwki,
  • 2 łyżki olej,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 łyżka cukier waniliowy,
  • 12,5 dag masło roślinne,
  • 1,5 szklanki mleko,
  • 5 dag drożdże,
  • 1 łyżka masło roślinne- na kruszonkę

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, przykryć ściereczką i rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę. 3 żółtka i jedno całe jajko utrzeć na puch( można zmiksować) z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i jajka z cukrem. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk należy dodać do niego rozpuszczone masło i wyrabiać. Blaszkę wyłożyć pergaminem, na blaszce wyłożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki podzielić na pół i wyjąć z nich pestki. Gdy ciasto wyrośnie ułożyć na nim śliwki. Z cukru pudru, mąki i masła przygotować kruszonkę. Posypać nią ciasto. Ciasto piec przez około 55- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami