mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Ciasto dwukolorowe 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto dwukolorowe i dwusmakowe

Ciasto dwukolorowe 4

Składniki:

Ciasto dwukolorowe 4

 

  • 5 jaj,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki białego cukru,
  • 1 szklanka czerwonej oranżady,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • olejek migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto dwukolorowe 4
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo po dwie łyżki cukru a następnie ubijamy dodając jeszcze po jednym żółtku. Do masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Delikatnie mieszamy. Powoli dodajemy ciągle mieszając olej, oranżadę, olejek. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej dajemy dwie łyżki mąki, natomiast do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao. Do tortownicy przelewamy ciemne ciasto a na nie cienkim strumieniem polewamy białe ciasto. Pieczemy ok. 50 minut. Serwujemy jak już troszkę przestygnie.