SUPERPRZEPIS

Torcik dyniowo-piernikowy

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Torcik dyniowo-piernikowy Więcej zdjęć (2)

W jednym ze sklepów panuje już nastrój grudniowy i nawet ja się skusiłam na zakup słoiczka kremu piernikowego ( jest pyszny) , ale połączyłam go z sezonowa dynią i wyszło pyszne ciasto.

Składniki:

Torcik dyniowo-piernikowy

ciasto:

krem dyniowy:

  • 50 dag serka homogenizowanego naturalnego
  • 30 dag musu z dyni
  • 5-6 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 10 dag czekolady gorzkiej

krem piernikowy:

dodatkowo:

  • 8 łyżek powideł śliwkowych
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Torcik dyniowo-piernikowy

Ciasto:

Torcik dyniowo-piernikowy
Czekoladę przed starciem na tarce schładzamy

Białka jajek ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli dodać cukier i ubić na białą oraz szklistą bezę, kiedy beza jest sztywna zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i powoli mieszając dodać po jednym żółtku.

Mąki, kakao i przyprawę do piernika przesiać i delikatnie przy pomocy łyżki wymieszać mieszankę z masą jajeczną. Formę około 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, następnie piec w temp.180 st około 35 minut po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, upuścić na twardą powierzchnię z wysokości około 50 cm.

Upieczone, wystudzone ciasto wyjąc z formy i przeciąć na trzy krążki, następnie dobrze nasączyć je naparem kawy.

Krem dyniowy:
Żelatynę zalać 30 ml wody po napęcznieniu lekko podgrzewając rozpuścić. Serek homogenizowany wymieszać z cukrem i musem dyniowym na koniec dodać do masy płynną żelatynę, wymieszać. Krem odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia na kilka minut, kiedy krem się zetnie dodać startą na tarce czekoladę, bardzo delikatnie wymieszać.

ETAP 2:

Torcik dyniowo-piernikowy
Powidłami tylko tak "pomazać" warstwę kremu

Krem piernikowy:
Żelatynę zalać minimalna ilością wody, a po napęcznieniu podgrzewając rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę, a na koniec delikatnie wymieszać z kremem piernikowym

Dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu, zamknąć na nim obręcz tortownicy, posmarować 6 łyżkami powideł śliwkowych i kremem dyniowym, przykryć drugim, a na nim rozsmarować krem piernikowy na kremie tylko tak delikatnie rozsmarować pozostałymi powidłami, przykryć ostatnim krążkiem z ciasta, odstawić do schłodzenia.

ETAP 3:

Torcik dyniowo-piernikowy
Ciasto mozna tylko polac polewą, ale ozdobione pięknie wyglada

Dodatkową czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem śmietanki i polać polewą schłodzone ciasto, dowolnie ozdobić.

Tagi:

tort ciasto deser