Sposób przygotowania:
Torcik dyniowo-piernikowyCiasto:
Białka jajek ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli dodać cukier i ubić na białą oraz szklistą bezę, kiedy beza jest sztywna zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i powoli mieszając dodać po jednym żółtku.
Mąki, kakao i przyprawę do piernika przesiać i delikatnie przy pomocy łyżki wymieszać mieszankę z masą jajeczną. Formę około 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, następnie piec w temp.180 st około 35 minut po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, upuścić na twardą powierzchnię z wysokości około 50 cm.
Upieczone, wystudzone ciasto wyjąc z formy i przeciąć na trzy krążki, następnie dobrze nasączyć je naparem kawy.
Krem dyniowy:
Żelatynę zalać 30 ml wody po napęcznieniu lekko podgrzewając rozpuścić. Serek homogenizowany wymieszać z cukrem i musem dyniowym na koniec dodać do masy płynną żelatynę, wymieszać. Krem odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia na kilka minut, kiedy krem się zetnie dodać startą na tarce czekoladę, bardzo delikatnie wymieszać.
ETAP 2:
Krem piernikowy:
Żelatynę zalać minimalna ilością wody, a po napęcznieniu podgrzewając rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę, a na koniec delikatnie wymieszać z kremem piernikowym
Dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu, zamknąć na nim obręcz tortownicy, posmarować 6 łyżkami powideł śliwkowych i kremem dyniowym, przykryć drugim, a na nim rozsmarować krem piernikowy na kremie tylko tak delikatnie rozsmarować pozostałymi powidłami, przykryć ostatnim krążkiem z ciasta, odstawić do schłodzenia.
ETAP 3:
Dodatkową czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem śmietanki i polać polewą schłodzone ciasto, dowolnie ozdobić.
Ag.Zetka
SylaUla
iziona