reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto z burakami i malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem w wersji bezglutenowej, ale mąkę wystarczy zamienić w sumie 1,5 szklanki maki pszennej i wyjdzie nam pyszne czekoladowe ciasto, bez posmaku buraków ale z słodką kwasowością malin.

Ciasto z burakami i malinami

Składniki:

Ciasto z burakami i malinami

Składniki na blaszkę 24x 36 cm

 

  • Polewa czekoladowa
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto z burakami i malinami

przygotowanie

Ciasto z burakami i malinami
buraki starłam na maszynce z przystawką do ziemniaków

Buraki gotujemy w łupinkach około 25 minut i studzimy.

Zimne obieramy i ścieramy na tarce, tak samo jak ziemniaki na placki.

Wszystkie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao.

pieczenie

Ciasto z burakami i malinami
zamiast polewy można ciasto oprószyć cukrem pudrem

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mieszaniną z mąk, buraki i dokładnie, ale delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy górę.

Na cieście rozsypujemy maliny.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach 30-35 minut do suchego patyczka.


W garnuszku rozpuszczamy masło i resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając.
Gotujemy razem przez kilka minut i od razu wylewamy na ciasto


Smacznego:)


Tagi:

buraki maliny