Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pani Walewska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli moja rodzina ma ochotę na pyszne ciasto z dodatkiem orzechów, piekę to klasyczne ciasto kruche z powidłami oraz pianką bezową z dodatkiem orzechów i płatków migdałowych przełożone kremem.

Pani Walewska Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pani Walewska

na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 20 dag schłodzonej margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 6 żółtek
  • ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na pianę:

na krem:

dodatkowo:

  • 1 słoiczek powideł lub twardej marmolady
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Pani Walewska

Przygotowanie ciasta:

Pani Walewska
Ciasta z powidłami posypujemy po równo czyli po 2 łyżki płatków migdałowych

Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 równe części.

Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.

Następnie wałkujemy ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy na wymiar blaszek.

2 blaszki o wymiarach 25×33 cm wykładamy papierem do pieczenia ciast a następnie wykładamy je rozwałkowanym ciastem. Na obu ciastach rozsmarowujemy po 1/2 słoiczka powideł.

Posypujemy każde ciasto 2 łyżkami płatków migdałowych.

Przygotowanie piany :

Pani Walewska
Na cieście układamy równą warstwą piany z białek

Białka ubijamy na sztywno pianę. Ciągle ubijając dodajemy powoli cukier. Na samym końcu mieszamy pianę delikatne z mąką ziemniaczaną.

Tak przygotowaną pianę po równo rozkładamy na cieście z powidłami. Wierzch posypujemy po równo pozostałymi płatkami migdałowymi i orzechami.

Pieczenie ciasta:

Pani Walewska
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie ciasto z blaszki i studzimy

Blaszki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Przygotowanie kremu:

Pani Walewska
Ugotowany budyń ściągamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia

1 i 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i obie mąki. Wymieszać dokładnie.

Wlać na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń.

Następnie ściągnąć z ognia i wystudzić. Kostkę masła utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.

Na samym końcu dodajemy ewentualnie po odrobinie spirytusu ciągle ucierając masę.

Etap końcowy:

Pani Walewska
Oba upieczone i wystudzone placki przekładamy gotowym kremem

Wystudzone placki przekładamy gotowym kremem tak aby na górze była warstwą piany z orzechami.

Przełożone ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.