Sposób przygotowania:
Pani WalewskaPrzygotowanie ciasta:
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 równe części.
Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
Następnie wałkujemy ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy na wymiar blaszek.
2 blaszki o wymiarach 25×33 cm wykładamy papierem do pieczenia ciast a następnie wykładamy je rozwałkowanym ciastem. Na obu ciastach rozsmarowujemy po 1/2 słoiczka powideł.
Posypujemy każde ciasto 2 łyżkami płatków migdałowych.
Przygotowanie piany :
Białka ubijamy na sztywno pianę. Ciągle ubijając dodajemy powoli cukier. Na samym końcu mieszamy pianę delikatne z mąką ziemniaczaną.
Tak przygotowaną pianę po równo rozkładamy na cieście z powidłami. Wierzch posypujemy po równo pozostałymi płatkami migdałowymi i orzechami.
Pieczenie ciasta:
Blaszki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Przygotowanie kremu:
1 i 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i obie mąki. Wymieszać dokładnie.
Wlać na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń.
Następnie ściągnąć z ognia i wystudzić. Kostkę masła utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.
Na samym końcu dodajemy ewentualnie po odrobinie spirytusu ciągle ucierając masę.
Etap końcowy:
Wystudzone placki przekładamy gotowym kremem tak aby na górze była warstwą piany z orzechami.
Przełożone ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.