bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 136]

Tort makowy z masą kawową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny tort makowy z masa z kawy prawdziwej, raj dla podniebienia dla smakoszów kawy. Tort ten zrobiłam na swoje 40 urodziny i szybko znikał z talerzyków.

Tort makowy z masą kawową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort makowy z masą kawową

Blaty makowe:

  • 12 jajek
  • 50 dkg maku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kawowa:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kawy prawdziwej
  • 25 dkg margaryny

Sposób przygotowania:

Tort makowy z masą kawową
Mak zaparzamy, odstawiamy do wystudzenia, następnie mielimy dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie dodajemy bułkę tartą, mak , proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.

Masa kawowa: mleko, cukier, kawę prawdziwą i żółtka dajemy do garnka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzonej masy.

Wystudzony tort przekrawamy dwa razy, troszeczkę masy zostawiamy do posmarowania wierzchu, a pozostałą masę dzielimy na dwie części. Jeden blat tortu smarujemy masą, przekładamy drugim blatem, smarujemy masą, przekładamy trzecim blatem i smarujemy odłożoną masą. Tort dekorujemy dowolnie.
Tort makowy z masą kawową
Pyszny tort makowy z masa z kawy prawdziwej, raj dla podniebienia dla smakoszów kawy.