anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ciasto dyniowe z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niezwykle puszyste, pachnące mieszanką korzenną ciasto, a przy tym tanie, błyskawiczne do zrobienia i długo zachowujące świeżość. Jednym słowem idealne ciasto na jesień.

Ciasto dyniowe z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowe z żurawiną

 

  • mąka tortowa - 1 szk.
  • puree z dyni – 1/2 szk.
  • jajka - 2 szt.
  • olej rzepakowy – 1/2 szk.
  • cukier drobny – 1/2 szk.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • przyprawa korzenna – 1 łyżeczka
  • żurawina – 50 g

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe z żurawiną
Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180°C. W misce wymieszać suche składniki, czyli: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, przyprawę korzenną i żurawinę.W drugiej misce jajka zmiksować z cukrem na puszysty krem, dodać olej i cały czas miksując dodać puree z dyni. Następnie miksując na najniższych obrotach miksera dodawać partiami wymieszane sypkie składniki. Ciasto przelać do foremki o wymiarach 10x20 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.Upieczone odstawić w foremce do przestygnięcia, a następnie wystudzić na kratce kuchennej. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Ciasto dyniowe z żurawiną
Jajka zmiksować z cukrem na puszysty krem.
Ciasto dyniowe z żurawiną
W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Ciasto dyniowe z żurawiną
W drugiej misce jajka zmiksować z cukrem na puszysty krem, dodać olej i cały czas miksując dodać puree z dyni
Ciasto dyniowe z żurawiną
Ciasto przelać do foremki o wymiarach 10x20 cm.