szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Babka dyniowa z suszoną żurawiną i bananami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna, delikatnie wilgotna babka z suszoną żurawiną i chipsami bananowymi.

Babka dyniowa z suszoną żurawiną i bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka dyniowa z suszoną żurawiną i bananami

 

Sposób przygotowania:

Babka dyniowa z suszoną żurawiną i bananami
Dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę. Żurawinę dzielimy na trzy części a banany na dwie. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dolewamy stopniowo olej i dalej miksujemy. Do jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt naturalny i całość mieszamy. Na koniec dodajemy przygotowaną dynię i ubitą pianę z białek oraz jedną część suszonej żurawiny i mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Do foremki przekładamy połowę ciasta, układamy warstwę suszonych bananów i suszonej żurawiny. Przykrywamy resztą ciasta, i ponownie układamy banany i żurawinę. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Babka dyniowa z suszoną żurawiną i bananami
Żółtka jajek ucieramy z cukrem najlepiej za pomocą miksera
Babka dyniowa z suszoną żurawiną i bananami
Do ciasta dodajemy dynię i piankę z białęk
Babka dyniowa z suszoną żurawiną i bananami
Na koniec dodajemy posiekaną suszoną żurawinę
Babka dyniowa z suszoną żurawiną i bananami
Do foremki przekładamy ciasto a na wierzchu układamy żurawinę i banany