Sposób przygotowania:
Dyniowe ciasto drożdżowe z żurawiną
W ciepłym, niegorącym mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżką cukru (odjętego z podanych składników) Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pure z dyni, roztopione przestudzone masło i cynamon. Pure lekko podgrzałam. Wlać zaczyn i wsypać mąkę. Zagnieść ciasto. Konsystencja jest bardzo luźna, więc najlepiej wyrabiać w misce przez 10minut. Pod koniec dodać żurawinę i wgnieść w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 1godz. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i przełożyć do foremki. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie można zrobić kruszonkę z podanych składników (oprócz jajka). Kiedy ciasto wyrośnie posmarować ostrożnie roztrzepanym jajkiem i oprószyć kruszonką. Piec w temperaturze 180stopni przez 30minut. Smacznego!