Sposób przygotowania:
Tarta dyniowa z żurawiną i orzechami włoskimi
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę wysmarować masłem, oprószyć mąką, strzepując jej nadmiar. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać groch lub fasolę, które obciążą ciasto. Piekarnik nagrzać do 200º C, wstawić spód i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec 5 - 10 minut. Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do miski i delikatnie wymieszać. Nadzienie wylać na podpieczony spód i piec około 50 minut w 180º C Tartę podawać z odrobiną bitej śmietany, posypać żurawiną i orzechami włoskimi.