Sposób przygotowania:
Ciasto Dyskoteka
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, dodając szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i cukier waniliowy. Dodawać kolejno po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 35 x 25 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp.170 stopni przez 25 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na pół- lepiej, żeby ta dolna połowa była grubsza od górnej, bo potem "usiądzie" pod ciężarem masy śmietanowej !!! MASA ŚMIETANOWA: Najpierw przygotować galaretki- każdą oddzielnie wylać na talerz i rozmieszać w szklance gorącej wody. Pozostawić do stężenia, ostudzone włożyć do lodówki. Potem pokroić w kosteczkę. Żelatynę zalać w garnuszku 1/2 szkl. wody i zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić podgrzewając na ogniu. Wystudzić !!! Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem i waniliowym, wlać letnią żelatynę i dobrze wymieszać. Do masy śmietanowej dodać pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i przełożyć przekrojony biszkopt. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem- można polać polewą czekoladową, ale smaczniejsze jest z cukrem pudrem :) Jak kto woli i lubi :) SMACZNEGO :)