AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Ciasto Dyskoteka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Masa śmietanowa z kawałkami kolorowych galaretek w biszkopcie.

Ciasto Dyskoteka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto Dyskoteka

 

  • BISZKOPT :
  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 6 średnich jajek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • MASA ŚMIETANOWA :
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 galaretki w różnych kolorach.

Sposób przygotowania:

Ciasto Dyskoteka
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, dodając szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i cukier waniliowy. Dodawać kolejno po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 35 x 25 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp.170 stopni przez 25 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na pół- lepiej, żeby ta dolna połowa była grubsza od górnej, bo potem "usiądzie" pod ciężarem masy śmietanowej !!! MASA ŚMIETANOWA: Najpierw przygotować galaretki- każdą oddzielnie wylać na talerz i rozmieszać w szklance gorącej wody. Pozostawić do stężenia, ostudzone włożyć do lodówki. Potem pokroić w kosteczkę. Żelatynę zalać w garnuszku 1/2 szkl. wody i zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić podgrzewając na ogniu. Wystudzić !!! Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem i waniliowym, wlać letnią żelatynę i dobrze wymieszać. Do masy śmietanowej dodać pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i przełożyć przekrojony biszkopt. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem- można polać polewą czekoladową, ale smaczniejsze jest z cukrem pudrem :) Jak kto woli i lubi :) SMACZNEGO :)
Ciasto Dyskoteka
Ciasto Dyskoteka z masą śmietanową i galaretkami.