eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam ciasto którego składniki wymieszałam łyżką. Ciasto upiekłam z rabarbarem, pianką i kruszonką.

Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonką

Składniki:

Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonką

ciasto

kruszonka

piana

  • 5 białek jajek
  • 1 szklanka cukru - szklanka 250 ml
  • 2 kisiele czerwone - na przykład żurawinowe
  • szczypta soli

dodatek

Sposób przygotowania:

Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonką

przygotowanie rabarbaru

Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonką
Umyty, osuszony i nie obrany rabarbar pokroić na kawałki.

Z rabarbaru odciąć końcówki i dokładnie go umyć. Rabarbar osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić razem ze skórką na kawałki.

przygotowanie kruszonki

Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonką
Zagnieść na kruszonkę mąkę, cukier i masło.

Mąkę z masłem i cukrem zagnieść na kruszonkę.

przygotowanie piany

Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonką
Białka ubić na sztywno z solą, cukrem i kisielami.

Białka ubijać ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier i cały czas ubijać. Do piany dodać kisiele i jeszcze chwilę ubijać razem.

przygotowanie ciasta

Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonką
Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, jogurt, olej, jajka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać łyżką.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonką

Blachę 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonką

Na ciasto wyłożyć rabarbar.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonką

Na rabarbar rozsmarować pianę.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonką

Powierzchnię ciasta posypać kruszonką. Włożyć blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem i piec około 80 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!