Sposób przygotowania:
Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonkąprzygotowanie rabarbaru

Z rabarbaru odciąć końcówki i dokładnie go umyć. Rabarbar osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić razem ze skórką na kawałki.
przygotowanie kruszonki

Mąkę z masłem i cukrem zagnieść na kruszonkę.
przygotowanie piany

Białka ubijać ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier i cały czas ubijać. Do piany dodać kisiele i jeszcze chwilę ubijać razem.
przygotowanie ciasta

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, jogurt, olej, jajka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać łyżką.
przygotowanie ciasta cd

Blachę 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
przygotowanie ciasta cd

Na ciasto wyłożyć rabarbar.
przygotowanie ciasta cd

Na rabarbar rozsmarować pianę.
przygotowanie ciasta cd

Powierzchnię ciasta posypać kruszonką. Włożyć blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem i piec około 80 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!