Sposób przygotowania:
Ciasto Eli z rabarbarem, pianką i kruszonkąprzygotowanie rabarbaru
Z rabarbaru odciąć końcówki i dokładnie go umyć. Rabarbar osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić razem ze skórką na kawałki.
przygotowanie kruszonki
Mąkę z masłem i cukrem zagnieść na kruszonkę.
przygotowanie piany
Białka ubijać ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier i cały czas ubijać. Do piany dodać kisiele i jeszcze chwilę ubijać razem.
przygotowanie ciasta
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, jogurt, olej, jajka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać łyżką.
przygotowanie ciasta cd
Blachę 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
przygotowanie ciasta cd
Na ciasto wyłożyć rabarbar.
przygotowanie ciasta cd
Na rabarbar rozsmarować pianę.
przygotowanie ciasta cd
Powierzchnię ciasta posypać kruszonką. Włożyć blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem i piec około 80 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!