WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1597]

Serowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serowe tiramisu to tak naprawdę sernik gotowany na biszkoptach nasączanych kawą rozpuszczalną i posypanych kakao, który wyglądem przypomina znany włoski deser.

Serowe tiramisu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Serowe tiramisu

 

  • 200 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 2 jajka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 każdy
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 ml mleka
  • ok. 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki cukru do kawy
  • 3/4 szkl. wrzątku

Sposób przygotowania:

Serowe tiramisu

ETAP 1:

Kawę rozpuszczalną i 1,5 łyżeczki cukru zalać wrzątkiem i wymieszać. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów. Nasączyć je 1/3 kawy i posypać łyżeczką kakao. Masło roztopić w garnku z cukrem. Dodać ser i jajka. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu.

Budynie i mąkę ziemniaczaną rozmieszać w mleku i wlać do masy serowej. Mieszając, gotować do zgęstnienia. Połowę masy wyłożyć na biszkopty. Ułożyć drugą warstwę ciastek. Ponownie nasączyć i posypać kakao. Wyłożyć trzecią warstwę ciastek, nasączyć resztą kawy i posypać resztą kakao.

Ciasto wystudzić na blacie, a następnie wstawić na noc do lodówki. Następnie pokroić na kawałki jak tort.

Serowe tiramisu
Serowe tiramisu po schłodzeniu i wyjęciu z formy
Serowe tiramisu
Pierwsza warstwa masy serowej wyłożona na biszkopty
Serowe tiramisu
Masa serowa po ugotowaniu z budyniem rozpuszczonym w mleku
Serowe tiramisu
Ser z wiaderka i jajka dodane do roztopionego masła z cukrem
Serowe tiramisu
Biszkopty nasączone kawą i posypane kakao