Sposób przygotowania:
Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie
Herbatniki drobno mielimy, jeżeli ktoś woli żeby spód ciasta delikatnie chrupał, można część herbatników pokruszyć na większe cząstki. Do zmielonych herbatników dodajemy zmielone orzechy włoskie i krem czekoladowy. Całość mieszamy uzyskując jednolitą masę. Tak przygotowaną masę czekoladowo-orzechową rozkładamy cienką warstwą na blaszce, w której będziemy robić ciasto. Blaszkę ze spodem do ciast wkładamy do lodówki, żeby spód stwardniał. Jedną galaretkę wiśniową (na 500 ml wody) rozpuszczamy w ok. 300 ml wrzątku i odstawiamy żeby ostygła. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć , zaczynamy przygotowywać kolejną warstwę ciasta – masę śmietanowo-serową. Śmietankę obijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami serek homogenizowany i mieszamy na jednolitą masę, na koniec dodajemy małymi porcjami tężejącą galaretkę wiśniową. Tak przygotowaną masę śmietankowo-serową rozkładamy równą warstwą na spodzie czekoladowo-orzechowym i wstawiamy do lodówki, żeby stężała. Na stężałej warstwie śmietankowo-serowej rozkładamy wydrylowane wiśnie i posypujemy płatkami migdałów. We 900 ml wrzątku rozpuszczamy pozostałe dwie galaretki wiśniowe, można zamiast części wody użyć soku wiśniowego. Galaretkę studzimy i tężejącą rozlewany na cieście. Odstawiamy ciasto do lodówki. Po ok. 2 godzinach ciasto jest gotowe. SMACZNEGO!