kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto Filadelfia w moim wykonaniu – smaczna alternatywa dla sernika na zimno, polecam wszystkim łasuchom!

Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie

 

  • 150 g herbatników
  • 80 g orzechów włoskich mielonych
  • 200 g kremu czekoladowego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 350 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 5 dag płatków migdałów
  • wydrylowane wiśnie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie
Herbatniki drobno mielimy, jeżeli ktoś woli żeby spód ciasta delikatnie chrupał, można część herbatników pokruszyć na większe cząstki. Do zmielonych herbatników dodajemy zmielone orzechy włoskie i krem czekoladowy. Całość mieszamy uzyskując jednolitą masę. Tak przygotowaną masę czekoladowo-orzechową rozkładamy cienką warstwą na blaszce, w której będziemy robić ciasto. Blaszkę ze spodem do ciast wkładamy do lodówki, żeby spód stwardniał. Jedną galaretkę wiśniową (na 500 ml wody) rozpuszczamy w ok. 300 ml wrzątku i odstawiamy żeby ostygła. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć , zaczynamy przygotowywać kolejną warstwę ciasta – masę śmietanowo-serową. Śmietankę obijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami serek homogenizowany i mieszamy na jednolitą masę, na koniec dodajemy małymi porcjami tężejącą galaretkę wiśniową. Tak przygotowaną masę śmietankowo-serową rozkładamy równą warstwą na spodzie czekoladowo-orzechowym i wstawiamy do lodówki, żeby stężała. Na stężałej warstwie śmietankowo-serowej rozkładamy wydrylowane wiśnie i posypujemy płatkami migdałów. We 900 ml wrzątku rozpuszczamy pozostałe dwie galaretki wiśniowe, można zamiast części wody użyć soku wiśniowego. Galaretkę studzimy i tężejącą rozlewany na cieście. Odstawiamy ciasto do lodówki. Po ok. 2 godzinach ciasto jest gotowe. SMACZNEGO!
Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie
Herbatniki drobno mielimy, można użyć również sucharki
Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie
Do zmielonych herbatników dodajemy zmielone orzechy włoskie i krem czekoladowy
Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie
przygotowujemy masę śmietankowo-serową którą
Ciasto Filadelfia na orzechowym spodzie
Na masę smietankowo-serową rozkładamy wiśnie i migdały w płatkach, całość zalewamy galaretką