Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto Forsetka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto Forsetka- ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować.

Ciasto Forsetka

Składniki:

Ciasto Forsetka

Biszkopt

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,

Krem waniliowy

  • 3 szklanki mleka,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 200g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 50ml likieru waniliowego lub spirytusu,

Dodatkowo

  • 300 g borówek amerykańskich,
  • 3 opakowania galaretki jagodowej.

Sposób przygotowania:

Ciasto Forsetka
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.

2. Krem waniliowy: Dwie szklanki mleka zagotowuję razem z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Wlewam alkohol i wszystko razem ucieram.

3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 kremu. Wyrównuję. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wykładam pozostały krem. Wyrównuję.

4. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Borówki amerykańskie układam na wierzchu ciasta. Zalewam tężejącą galaretką jagodową. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.