pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Ciasto francuskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dawniej kupowałam gotowe ciasto francuskie ale od jakiegoś czasu przygotowuje je sama.Nie jest to aż tak trudne,wymaga tylko czasu :) a gotowe ciasto możemy poporcjować i zamrozić.

Ciasto francuskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto francuskie

 

 

  • Na ciasto podstawowe:
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 1/2 jaja
  • 1/2 łyżki octu
  • około 1/2 szkl wody

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie
Przygotowujemy ciasto maślane:masło i mąkę siekamy nożem do uzyskania jednolitej konsystencji,następnie zawijamy w folię do żywności i formujemy na kształt kwadratu o wymiarach około:15x15cm.Odkładamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta podstawowego. Ciasto podstawowe: Mąkę przesiewamy,dodajemy 1/2 jajka,ocet a następnie po troszkę wody i zagniatamy ciasto.Ma ono przypominać konsystencją ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowywujemy na kształt dużego koło,na środek układamy schłodzone ciasto maślane,zakładamy boki cista podstawowego ( na kształt koperty) Złożone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta( tylko w stronę góra-dół) Składamy rozwałkowane ciasto na 3 części,owijamy folią do żywności i odkładamy do lodówki na 20 min.Po upływie tego czasu powtarzamy wałkowanie i składanie ciasta jeszcze 3 razy,po każdym wałkowaniu i składaniu odkładamy ciasto do lodówki na 20 min. Nie należy wałkować ciasta i składać więcej razy ponieważ nie powoduje to większej ilości listków ciasta po upieczeniu a wręcz przeciwnie.
Ciasto francuskie
Przyrządzamy ciasto maślane:siekamy przesianą mąkę z masłem na jednolitą masę.Owijamy folią do żywności i formujemy kwadrat o wymiarach około 15x15cm.Odkładamy do lodówki.
Ciasto francuskie
Etap 2 Z mąki,wody,octu i 1/2 jajka zagniatamy ciasto podstawowe.Ma mieć konsystencję jak ciasto na pierogi.
Ciasto francuskie
Ciasto podstawowe wałkujemy na kształt koła,na nim układamy ciasto maślane a następnie zakładamy brzegi ciasta podstawowego na kształt koperty.Wałkujemy ciasto nadając mu formę prostokąta ( wałkujemy tylko w 1 stronę:góra-dół)
Ciasto francuskie
Etap 4 Rozwałkowane ciasto na formę prostokąta składamy na 3 części,Owijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki na 20 min.Po upływie tego czasu powtarzamy wałkowanie i składanie ciasta 3 razy ( nie licząc 1 składania)