Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie
Przygotowujemy ciasto maślane:masło i mąkę siekamy nożem do uzyskania jednolitej konsystencji,następnie zawijamy w folię do żywności i formujemy na kształt kwadratu o wymiarach około:15x15cm.Odkładamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta podstawowego. Ciasto podstawowe: Mąkę przesiewamy,dodajemy 1/2 jajka,ocet a następnie po troszkę wody i zagniatamy ciasto.Ma ono przypominać konsystencją ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowywujemy na kształt dużego koło,na środek układamy schłodzone ciasto maślane,zakładamy boki cista podstawowego ( na kształt koperty) Złożone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta( tylko w stronę góra-dół) Składamy rozwałkowane ciasto na 3 części,owijamy folią do żywności i odkładamy do lodówki na 20 min.Po upływie tego czasu powtarzamy wałkowanie i składanie ciasta jeszcze 3 razy,po każdym wałkowaniu i składaniu odkładamy ciasto do lodówki na 20 min. Nie należy wałkować ciasta i składać więcej razy ponieważ nie powoduje to większej ilości listków ciasta po upieczeniu a wręcz przeciwnie.