Sposób przygotowania:
Ciasto Francuskie maślane
Mąkę i sól przesiać do misy. Rozetrzeć je palcami z 1/4 masła, aż masa będzie przypominać okruchy chleba. Dodać sok z cytryny i większą część wody. Mieszać wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
Na posypanym mąką blacie uformować z ciasta kulę i spłaszczyć ją. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Resztę masła rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 1 cm. Ze schłodzonego ciasta uformować kwadrat takiej wielkości, by można nim było owinąć masło. Kawałek masła ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta i zwinąć brzegi, tak by całkowicie zakryć masło.
Blat i wałek posypać mąką i rozwałkować ciasto na długi prostokąt grubości ok 1 cm złożyć ciasto w 1/3, przykryć złożone kawałki pozostałym ciastem. Ponownie owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min.
Ułożyć ciasto na blacie, krótszym bokiem do siebie. Przycisnąć brzegi, rozwałkować formując prostokąt i złożyć tak, jak poprzednio. Powtórzyć tę czynność sześciokrotnie i włożyć ciasto do lodówki. Rozwałkować, formując już ostateczny kształt i ponownie schładzać przez 30 min. Naciąć brzegi poziomo, aby warstwy dobrze urosły.
Na posypanym mąką blacie uformować z ciasta kulę i spłaszczyć ją. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Resztę masła rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 1 cm. Ze schłodzonego ciasta uformować kwadrat takiej wielkości, by można nim było owinąć masło. Kawałek masła ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta i zwinąć brzegi, tak by całkowicie zakryć masło.
Blat i wałek posypać mąką i rozwałkować ciasto na długi prostokąt grubości ok 1 cm złożyć ciasto w 1/3, przykryć złożone kawałki pozostałym ciastem. Ponownie owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min.
Ułożyć ciasto na blacie, krótszym bokiem do siebie. Przycisnąć brzegi, rozwałkować formując prostokąt i złożyć tak, jak poprzednio. Powtórzyć tę czynność sześciokrotnie i włożyć ciasto do lodówki. Rozwałkować, formując już ostateczny kształt i ponownie schładzać przez 30 min. Naciąć brzegi poziomo, aby warstwy dobrze urosły.