Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ciasto francuskie z gotowanym kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybkie zapiekanki z gotowego francuskiego ciasta – doskonałe na wykorzystanie kurczaka na którym gotowało się zupę.

Ciasto francuskie z gotowanym kurczakiem

Składniki:

Ciasto francuskie z gotowanym kurczakiem

 

  • 1 gotowe mrożone ciasto francuskie
  • 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , chrząstek i kości )
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 jajko
  • 1 łyżki utartego na tarce sera Chedar

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z gotowanym kurczakiem
Na oleju podsmażyć na rumiano drobno usiekaną cebulę .Dołożyć pokrojone drobno gotowane mięso z kurczaka .Chwilę smażyć . Dodać białko z jajka i smażyć aż się zetnie .Osolić i popieprzyć. Ostudzić .
Ciasto przekroić na 8 części .Na 4 części nałożyć farsz .Przykryć 4 pozostałymi kawałkami ciasta ozdobnie ponacinanymi radełkiem do ciasta ( lub paseczkami ciasta ułożonymi w kratkę ).Skleić brzegi. Posmarować żółtkiem .
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia i piec 15-20 minut aż będą złote .