sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Bułka pizzerinka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Puszysta bułka z pomidorami, cukinią i cebulą. Propozycja dla amatorów pizzy na grubym spodzie. Z podanych składników wychodzą dwie porcje.

Bułka pizzerinka

Składniki:

Bułka pizzerinka

Składniki na ciasto

Dodatki

  • 1 kiełbaska śląska
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • 1 pomidor
  • kawałek cukinii
  • pasta curry lub curry w proszku
  • siemię lniane
  • bazylia suszona lub świeża
  • keczup

Sposób przygotowania:

Bułka pizzerinka
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, dolewamy trochę ciepłej wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy resztę wody, olej, sól i stopniowo mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Zostawiamy do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy i dzielimy na pół. Wałkujemy na kształt koła i wkładamy do tortownicy ( 21 cm ).

Ciasto powinno mieś średnicę większą o kilka centymetrów aby można było zrobić rant. Powierzchnię smarujemy kaczupem, układamy ser, cienko pokrojoną kiełbaskę, cebulę oraz plastry pomidora. Z cukinii wycinamy dowolne kształty.

Każda smarujemy z obu stron pastą curry lub przyprawą w proszku. Całość posypujemy suszoną lub świeżą bazylią i siemieniem lnianym.

Pieczemy około 10- 15 minut w 200 stopniach. 

Tagi:

pizza