bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pierożki z ciasta fracuskiego z tuńczyki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To nie sa typowe pierogi tylko pierożki na przekąske, kruche bo z ciasta francuksiego z pysznym nadzieniem z tuńczyka.

Pierożki z ciasta fracuskiego z tuńczyki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierożki z ciasta fracuskiego z tuńczyki

 

  • płat ciasta francuskiego
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • cebula dymka i zielony szczypiór
  • łyżka oliwy
  • łyżka kaparów
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka majonezu
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki posiekana
  • jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z ciasta fracuskiego z tuńczyki
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrobić nadzienie: jajka pokroić w małą kostkę, cebulę (bez zielonej naci) zeszklić na oliwie, zieloną część drobno pokroić, tuńczyka dobrze odsączyć a kapary pokroić i wszystko to razem wymieszać ze sobą. Do masy dodać śmietanę i majonez, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto pokroić na duże kwadraty i na kazdy położyć porcję nadzienia, złożyć na pół, zlepić brzegi pierożków a wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem z odrobiną wody i piec 20 min. w piekarniku w 200st. Gotowe:)
Pierożki z ciasta fracuskiego z tuńczyki
Etap 1