Sposób przygotowania:
Tarta z cukinią i zielonym groszkiemETAP 1
Cukinie kroimy w plasterki, oprószamy solą i pieprzem do smaku i delikatnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gotową studzimy.
ETAP 2
Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku i przysmażamy.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnuszku miksujemy jajko ze śmietaną.
Do przygotowanego spoiwa dodajemy starty ser. Całość doprawiamy do smaku.
ETAP 3
Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy spoiwo, pozostawiając z każdej strony ciasta około 1,5-2 cm margines.
Całość posypujemy natką pietruszki.
ETAP 4
Na spoiwo wykładamy plasterki cukinii, a na cukinię filet.
ETAP 5
Brzegi ciasta zawijamy ku górze. Zawinięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ją około 30 minut w 190°C.
ETAP 6
Między czasie przygotowujemy zielony groszek. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy go do momentu jak stanie się miękki. W trakcie podgrzewania groszek doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru.
Na upieczoną tartę rozkruszamy kozi ser. Na ser wykładamy groszek. Całość dekorujemy listkami mięty i podajemy.
Jagodowa
Magdalena88
mocsłodkości